Ebeveyn ilişkilerinde problemlerin meydana gelmesi en başta çocukları etkilemekle birlikte aile bağlarının da zayıflamasına neden olur. Ancak doğru bir şekilde yaklaşılırsa çoğu problemler kolayca çözüme kavuşturulur bu durumda ebeveyn ilişkilerinde problemler çocuk için ileriki yaşlarda olası tramvatize bir durum da engelleniş olur. Ebeveyn ilişkilerinde problemlerin çocuğa yansımaması onun ileriki yaşlarında da daha başarılı ve özverili bir birey olmasına katkıda bulunur. Böyle bir durumda ebeveyn ilişkilerinde problemlerin çözüme kavuşturulması için iletişim son derecede önemlidir.
Ebeveyn ve Çocuk İlişkisi
İnsan hayatındaki en önemli ilk ilişki ebeveyn çocuk ilişkisidir. Hayat boyunca kurulacak diğer ilişkiler için referans noktamızı ebeveynlerimizle kurduğumuz ilişki oluşturur. Ebeveyn ilişkilerinde problemler sonucunda ebeveyn çocuk ilişkisinde çok fazla kırgınlık, incinme, hasar oluşursa bunları tamir etmek çok zordur. Çocuklarınızla kurduğunuz ilişkide takdir, sevgi, ilgi, önemsenme duygusu ne kadar çok olursa çocuklarınız mutlu, sevebilen ve üretebilen yetişkinler olarak büyüyeceklerdir.
Çocukların Gelişiminde Onlara Nasıl Davranmalı?
Çocuğunuzun karnını doyurduğunuz gibi, onun duygusal ve ruhsal dünyasını, zihinsel kapasitesini de doyurun. Çocuklarınızı onlar saygı duyarak, sevdiğinizi, önemsediğinizi göstererek, onların gelişimine destek olarak besleyin.
- Çocuğunuza saygı göstermek, çocuğun kendine güveninin gelişmesinde çok etkilidir.
- Çocuğunuzun sözünü kesmek durumunda kaldığınızda “sözünü kesiyorum bana biraz müsaade et” ya da çocuğunuz siz konuşurken bir şey söylemeye çalıştığında “biraz bekle, birazdan seni dinleyeceğim” gibi çocuğu yanıtsız bırakmamak ve muhakkak çocuğa geri dönüş yapmak çocuğa saygı duyulduğunu ve önemsendiğini hissettirir.
- Anne babalar çocuğa saygı gösterdikçe çocuklar da zamanla diğer insanlara saygı duymayı ve sağlıklı sınırları öğrenir.
Çocuklarınıza Güvenin ve Özgüveni Yüksek Çocuklar Yetiştirin
Çocuklar bir nevi kayıt cihazı gibidirler. Neyi kaydedip kaydetmediklerini de çoğu zaman fark etmezsiniz. Çocuklarınızın ben başarısızım, ben aptalım/salağım/geri zekâlıyım, ben yetersizim, ben kötü bir çocuğum, ben sevilmeye layık değilim, ben değersizim, benim yaptıklarım işe yaramaz, ben çaresizim vb. gibi kendilerine dair bu tür düşünceleri oluşturmalarına ve kendilerini bu şekilde tanımlamalarına ve bu şekilde büyümelerine izin vermeyin. Unutmayın ki siz onlara güvenirseniz onlar da kendine güvenir.
- Çocuk kendini ana babasının gözündeki imgeye göre tanımlar. Siz yapamayacağını düşünürseniz yapamaz. Zor çocuk derseniz zor olur. Çocuklar ana babalarına bu konuda ihanet etmez. Ünlerine uygun davranırlar.
- Siz ona ne kadar inanırsanız o da kendine o kadar inanır. Çocuklar bugün yapamadıklarını yarın yapmaya başlarlar.
- Çocuklarınızın yapamadığı şeylerin üzerinde durursanız yetersizlik hissini beslersiniz. Çocuklarınızın yapabildiklerini görmek ve desteklemek gelişimleri için elzemdir.
- Yapamadıklarını zaten büyüdükçe ve geliştikçe yapmaya başlarlar. Çocuklar ve genel olarak insan sürekli gelişime açıktır.
Çocuğunuzu Desteklediğinizi Hissettirin!
Çocuklarınızı destekleyin, onlara inanın, onları takdir edin, yaptıklarını görün ve onlarla gurur duyun. Çocuklarınızın zihninde anne babayla geçirilen keyif mutluluk anıları ne kadar çok olursa hayat onlar için o kadar umut verici olur. Onlarla gülün, onlarla kahkaha atın, onlarla oynayın, onları kucaklayın ve sevginizi gösterin. Sevgi kadar sınıra ihtiyaçları olduğunu unutmayın. Otoritenizi ve sınırınızı da koyun. Ama otoritenizle rencide etmeyin.
Çocuğunuzun Sorunlarını Birlikte Çözün!
Çocukluk ve ergenlik dönemi çatışmaların yoğun yaşandığı bir dönemdir. Her zaman sorunlarla ve krizlerle karşılaşabilirsiniz. Her bir sorunun çözümü vardır. Bazen çözüm istediğimiz gibi olmayabilir. Fakat çocuğunuzdan vazgeçemezsiniz. Çocuğun; bir sorunu olduğunda “yaşadığın sorunu anlayana ve çözene kadar uğraşırım çabalarım, senden asla vazgeçmem” diyen bir ebeveyn duruşuna ihtiyacı vardır. Zaten esasında iyileştirici olan da çoğu zaman sorunun çözümü değil ebeveynin güven veren ve çocuğundan vazgeçmeyen bu tutumudur. Karşılaştığınız sorunlara yaklaşımınız çözüme yönelik olsun.
Çocuğunuzla ilgili çözmekte zorlandığınız sorunlar olduğunda, yoğun çaresizlik duyguları hissettiğinizde bu çocuğun sorunuyla ilgili değil anne babanın zorluklarıyla alakalı olabilir. Bu konuda görüşüne güvendiğiniz arkadaşlarınızdan veya yakın çevrenizden ya da bir uzmandan destek almak sorunların yerleşmeden çözülmesine yardımcı olur.